Copyright 2020 - Custom text here

Exclamation mark red

Tisztelt Hallgatók!

https://szie.hu/sites/default/files/2_2020_rektori_utasitas_2019_20_modositott_idobeosztas.pdf

https://szie.hu/sites/default/files/szie_atmeneti_idobeosztas_201920_tanev.xlsx

Összhangban a fenti két dokumentummal, tanév módosított rendjére karunkon így alakul: A szakmai nap, a laza nap, és a tavaszi projekthét elmarad, helyettük is oktatás lesz. (Az ünnepnapokon természetesen nincs oktatás.) A szorgalmi időszak nappali tagozaton az eredetileg tervezettnél tovább, május 22-ig tart. Be kell pótolnunk egy húsvét hétfőt, egy csütörtöki rektori szünetet, és 3 pénteket: rektori szünet, nagypéntek és május 1.

Május 5. kedd: pénteki órarend (május 1 helyett)

Május 18. hétfő: hétfői órarend (húsvét hétfő helyett)
Május 19. kedd: pénteki órarend (nagypéntek helyett)
Május 20. szerda: keddi órarend (május 5 óracsere miatt)
Május 21. csütörtök: csütörtöki órarend (március 12 rektori szünet helyett)
Május 22. péntek: pénteki órarend (március 13 rektori szünet helyett)

Felhívnánk a figyelmet, hogy a rektori utasítás melléklete tartalmaz egy elírást: "Húsvét: 2020. április 10-14. (péntek - hétfő)" Ez nyilván elírás, mert a hétfői nap az az április 13. Ennek megfelelően április 14-én kedden rendes keddi órarend szerint tanítunk.

Levelező tagozaton elmaradt egy B hét március 13-14-én, és egy A hét március 20-21-én, ezeket a személyes jelenléttel járó konzultációkat nem pótoljuk. A többi konzultáció az eredeti tanrend szerint online kerül megtartásra.

Üdvözlettel. A Kar vezetése

 

Oktatási szünet március 12-től - Extraordinary education break from 12.03.2020.

 

 

https://szie.hu/tajekoztatas-koronavirussal-osszefuggo-veszelyhelyzet-kapcsan

http://sziu.hu/12020-iii11-directive-rector-extraordinary-education-break

 

 

YBL MIKLÓS ÖRÖKSÉGE    (a szerző engedélyével a film megtekinthető)

52 perces építészeti dokumentumfilm

"A filmes alkotóközösségünk célja a film elkészítésével az volt, hogy az Ybl-Bicentenárium évében, a filmes eszköztár segítségével bemutassuk az Ybl Miklós által készített épületek jelentős részét (nagyságrendileg 50-100 épületből hozzávetőlegesen 35-40 forgatási helyszín), alkotásait megismertessük az építész és a szakmán kívüli közönséggel egyaránt. A film végigkíséri Ybl életútját, közben kibontva, hogy hogyan is válhatott Ybl idővel a magyar építészet origójává. A koncepció része: rávilágítani munkásságának aktualitásaira is - mennyire is korszerűek ma az egykori építészeti kísérletei, hogyan alakult a város az általa tervezett építmények környezetében, mit jelent a mai kor emberének, építészeinek és építész-hallgatóinak (a SZIE-YMÉK diákjait is szerepeltetve) ez az Ybl-örökség? A filmben megszólaltak a kor szellemi és művészeti irányzatait elemző szakértők, művészettörténészek, építészek (pl. Farbaky Péter a BTM Kiscelli Múzeum igazgatójaként, Ritoók Pál az Építészeti Múzeum munkatársaként; Paszternák István a Forster központ létesítményvezetője a védett épületek kapcsán; Winkler Barnabás a MÉSZ elnökségi tagjaként a szakmaképviseletről és a (posztumusz) Ybl-díjakról; Szmodits Júlia az Ybl Egyesület alapítójakét, Dévényi Tamás pedig az Ybl Miklós Építéstudományi Kar tanára, valamint az Ybl-épületek rekonstrukcióinak tervezőjeként (Várkert Bazár, Rác Fürdő)). A dokumentumfilm - más szakirodalom feldolgozása mellett - "Gerle János: Ybl Miklós építész 1814-1891" című könyvén alapul.

További tervünk, hogy a film (nemzetközi) építészeti fesztiválokon is vetítésre kerüljön, ezért a filmben szereplő szövegek angol fordítást kaptak.

Ezen túl - részben már meg is valósult - cél hazai televíziós csatornákon való vetítése is: országos vetítésére az M1-en várhatóan 2014. augusztus 20-án kerül sor.

A film része lett annak a 10 helyszínes vándor-kiállításnak is, ami az Ybl-Bicentenárium alkalmából a Várkertbazárból indítottak el. A kiállítás, így a film ilyen jellegű bemutatásának első helyszíne Eger volt, az év végén pedig - további nyolc vidéki helyszín után – majd ismét Budapesten mutatják be (melynek egyik potenciális helyszíne lehet a SZIE YMÉK is).

A film további hasznosulása, hogy - a tervek szerint – hurokfilmként állandó nyári vetítésre kerül a turisták által előszeretettel látogatott FUGA Budapesti Építészeti Központban is. "

Csontos Györgyi DLA
SZIE YMÉK adjunktus,
a film rendezője

Rendező - szerkesztő:                          

Csontos Györgyi

Rendező munkatársa - utómunka:        

Novák Lajos

Operatőrök:                                            

Danyi Balázs
Novák Lajos
Novák Péter
Pásztor Bence
Szabó Imre
Tóth Gábor

Zene:                                              

Mócsai Tamás
Vándor Béla

Arculat:                                                     

Danyi Balázs
Pásztor Bence

Szakértők:                                              

Csontos János
Farbaky Péter
Hidvégi Violetta
Ritoók Pál

Narrátor:                                                   

Szalóczy Pál

Támogató:                                               

Nemzeti Kulturális Alap      

Külön köszönet:                                       

Budapest Főváros Levéltára
Forster Központ - Magyar ÉpítészetI Múzeum
Magyar Nemzeti Digitális Archívum

Köszönet:                                                 

fehérvárcsurgói és és fóti kastély tulajdonosai
Limes Model
Szent István Bazilika
SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar
Ybl Egyesület

HOLD’72 - MIXA Stúdió, 2014